🎭 Oana Jindiceanu, actriță talentată, mamă a patru copii și blogger, a venit să ne împărtășească experiențele sale pe scenă. Ne-a povestit despre meseria de actor și despre magia rolurilor într-un spectacol.
Ce te-a inspirat să devii actriță și cum a fost prima ta experiență pe scenă?
Am ajuns aparent întâmplător în trupa de teatru a liceului și după 3-4 ani de teatru de amatori, participări la festivaluri și mai multe spectacole, am decis să dau admitere la UNATC, Facultatea de teatru – actorie. Am intrat din a doua încercare 😄. Prima experiență pe scenă a fost cu trupa de teatru a liceului, itnr-un spectacol – recital pe versurile lui Topârceanu! ❤️
Care este rolul tău preferat și de ce? Ce simți pe scenă, cum faci față emoțiilor?
✨ Actualmente rolul meu preferat este Fetița din Debara, pentru că trec prin toate emoțiile posibile, alaturi de spectatori și pentru complicitatea pe care o am cu publicul.
✨ Ce simți pe scenă: „Sentimentul pe care îl am pe scenă… paradoxal, mă simt mai in siguranță. Simt că Dumnezeu e mai aproape și că mă aude mai bine” (Fetița din Debara).
✨ Emoțiile sunt diferite de la spectacol la spectacol, mai precis intensitatea lor. Mă ajută mult odihna, regimul alimentar (nu pot manca nimic înainte de spectacol) și rugăciunea.
Cum reușești să îmbini viața de mamă cu cariera de actriță?
Viața de mamă se îmbină acum fericit cu viața de actriță. Am avut o pauză de la actorie de 10 ani (cele 4 concedii de maternitate) plus 2 de pandemie 😅. Fiind actriță independentă, nu am mai multe proiecte decât pot să duc și nici condică de semnat, deci lucrurile sunt echilibrate.
Ce sfaturi ai pentru copiii care vor să devină actori?
Pe cei care vor să devină actori îi sfătuiesc să citească mult, să meargă la teatru și la cinema, să învețe gândirea critică și să observe cu mare atenție viața și mai ales oamenii din jurul lor. Apoi, când mai cresc, să se informeze despre ce înseamnă cu adevărat meseria de actor în zile noastre și să se gândească bine dacă vor și pot face acest efort. Meseria de actor este absolut minunată, dar trebuie să înveți să faci față și perioadelor in care nu muncești propriu-zis, perioade care pot fi uneori foarte lungi 🤩…
Cum te pregătești pentru un rol nou și ce înseamnă pentru tine să intri în pielea unui personaj?
Îmi place mult procesul de pregătire a rolului. In primul rand, citesc cu foarte mare atenție textul, de mai multe ori, apoi caut referințe dacă este cazul (despre dramaturg, epocă, spectacole montate anterior). Actorii nu intră în pielea personajului, ci fac exact invers 😃. Ajung la personaj sondând în propria persoană și încercând să găsească elemente comune, dar mai ales adevărate. Un actor bun va arata publicului un om adevărat (îmbinând datele personale cu cele ale personajului), nu o mască.