Cum alegem afterschool-ul potrivit?

A inceput o perioada de mare agitatie pentru parintii celor mai mici dintre scolari. Fiecare familie apeleaza la cat mai multe surse de informatii privind scoala si invatatorii care vor prelua clasa pregatitoare.

Cum alegem afterschool-ul potrivit?

A inceput o perioada de mare agitatie pentru parintii celor mai mici dintre scolari. Fiecare familie apeleaza la cat mai multe surse de informatii privind scoala si invatatorii care vor prelua clasa pregatitoare. Unii folosesc grupurile de pe facebook, altii intreaba parintii cu mai multa experienta, mai merg pe la zilele portilor deschise samd. Colac peste pupaza, trebuie sa se gandeasca si la perioada de dupa scoala. Desigur, cei care au norocul sa aiba vreun bunic / matusa / bona disponibil/a, au rezolvat aceasta situatie. Dar ce fac ceilalti parinti, a caror program de lucru nu se opreste la ora pranzului? De cele mai multe ori, apeleaza la un afterschool. Sunt scoli care organizeaza programe Scoala-dupa-scoala, in salile disponibile din scoala. Sau parinti care se orienteaza catre un afterschool privat.

Am insiruit o lista de criterii care ar trebui luate in considerare, dupa parerea noastra atunci cand alegi un afterschool:

1. Personalul. Intrucat in orice domeniu “omul sfinteste locul”, criteriul personal il consideram a fi cel mai important. Ar trebui sa cunosteti atat invatatorii care vor ajuta copiii la teme cat si personalul de supraveghere, care interactioneaza cu copiii in timpul de joaca, sau de activitati extrascolare. Sunt parinti care isi doresc ca si la after si la scoala sa fie acelasi invatator, care sa aiba o privire de ansamblu asupra activitatii copilului. Sunt pe de alta parte parinti care la after isi doresc sa fie un alt invatator care sa supravegheze efectuarea temelor, avand astfel si o alta parere cu privire la evolutia copilului. Orice varianta ati alege, afterschool-ul ar trebui sa va faciliteze obtinerea unui feedback cat mai obiectiv si o comunicare deschisa cu invatatorii si personalul de supraveghere cu care colaboreaza.

2. Spatiul. Este un alt criteriu important de care ar trebui sa tineti cont. Salile in care isi vor petrece copiii mare parte din zi ar trebui sa fie cat mai luminoase, aerisite, sa ofere posibilitatea copiilor de a sta atat pe scaun (atunci cand isi fac temele sau au anumite optionale), dar si spatii de relaxare, cu fotolii, perne sau pufuri. Copiii nu isi pot petrece timpul stand doar pe scaun. Chiar si joaca pe jos, pe un covoras, ar trebui incurajata. Tot in cadrul criteriului spatiu, as tine cont si de sala de mese (unde se afla, daca seamana mai degraba a cantina, sau a restaurant 😊), dar si de bai (cate sunt, cum arata, cat de usor se face accesul catre ele).

3. Curtea. Este de dorit ca un astfel de spatiu sa detina si o curte generoasa, cu obiecte care sa permita jocul in siguranta. De multe ori din pacate, spatiile aflate in apropierea scolilor si a cartierelor rezidentiale nu beneficiaza de curti foarte mari. Este desigur vorba si in acest caz despre alegeri, despre a vedea ce criteriu e mai important pentru respectiva familie: sa fie aproape de casa/scoala, sau sa aiba o curte mare in care copii sa se poata juca afara.

4. Activitatile extrascolare. Aici fie ca vorbim despre optionale (limbi straine, arte, sporturi), fie ca vorbim despre timpul petrecut alaturi de personalul after-ului, rolul unuiei astfel de institutii este de a completa ceea ce copiii invata in scoala. E important ca programul lor sa cuprinda atat perioade de joaca si relaxare, cat si perioade de invatare sau completare a celor invatate in scoala. E de vazut/verificat cu ce se ocupa copiii cand nu sunt la teme, daca exista o programa a activitatilor sau daca respecta vreo oranduire a subiectelor abordate.

5. Vacantele. Pentru ca oricat de mult ne-am dori sa avem si noi parintii concediu de fiecare data cand au copiii vacanta…dar nu se poate, ar trebui sa vedeti daca in timpul vacantelor copiilor, sau a zilelor libere de la scoala, afterul este deschis si in ce program? Ar fi indicat sa va orientati catre un afterschool care este deschis in aceste perioade, acopera programul vostru de lucru si ofera copiilor un timp special, axat pe relaxare si jocuri, a.i. sa simta ca sunt in vacanta. Si aflati desigur daca, pe timpul vacantelor, sunt costuri suplimentare.

6. Distanta fata de casa / scoala. Este un aspect important in deosebi in aglomeratiile urbane, unde poti petrece o seara linistita in masina, intr-o excursie de cateva ore dintr-un capat in celalalt al orasului. Macar in timpul asta poate ne rasar in minte si intrebari mai potrivite decat: “Cum a fost azi?”, la care, dupa cum stiti deja, invariabil raspunsul va fi: “Bine”. Si sa stiti ca “Ce ai mancat azi?” nu se pune 😊.

7. Costul. L-am trecut la final, pentru ca atunci cand vorbim despre afterschool-uri private diferentele de costuri nu sunt foarte relevante. Preturile sunt cumva asemanatoare. Ce difera sunt mai degraba componentele pachetelor, sau prezentarea lor. La final de luna, sumele platite sunt, asa cum spuneam, in aceleasi intervale.

Voi ce alte criterii mai considerati relevante atunci cand alegeti afterschool-ul potrivit pentru copiii vostri?

, , , , , , ,